Ik ben een verhalenverteller, geen taalpurist.

Geen categorie, Nieuws

Op Schrijven Online las ik een leuke blog over taalfouten: helemaal actueel nu mijn manuscript bij de redacteur ligt! Zo wordt er bevestigd dat een foutloos boek schrijven bijna niet haalbaar is, hoe goed we ook ons best doen en hoeveel mensen het manuscript ook gelezen hebben.

Dat is ook de reden waarom ik mijn manuscripten laat lezen door proeflezers en laat redigeren door een professional: ik wil een zo foutloos mogelijk boek afleveren. 

Het is een mythe dat een schrijver foutloos schrijft, net zoals een chauffeur nooit een deukje in zijn auto of vrachtwagen rijdt. Dat betekent niet direct dat hij/zij niet kan rijden, het is meer een ‘oeps’ moment. Je kunt niet meer dan je best doen, toch?

Goed fout

Het overkomt de meest gerenommeerde schrijvers: tikfoutjes/taalfoutjes/zetfoutjes. Tik het maar eens in op internet; hordes (tekst)schrijvers vragen zich af hoe ze het eerste foutloze boek/stuk moeten schrijven en er zijn talloze mensen die tips geven. Geen wonder dus dat ik onzeker ben, als ik alle rode strepen in mijn manuscript zie wanneer ik het terug krijg van een proeflezer. ‘Hoe is het mogelijk dat ik dat gemist heb!’ denk ik, als ik de fout zie. 

Redacteurs zijn er niet voor niets. Ze hebben een antenne ontwikkelt voor fouten, kromme zinnen en onlogische samenvoegingen. Ik zie de redactie door een professional dan ook als een investering in mijzelf; hoe vaker men mij mijn eigen fouten laat zien, des te meer leer ik ervan. 

Tussen de eerste versie van mijn manuscript en de definitieve versie in de vorm van een boek, zitten dus veel correctierondes. En dat is bij andere (ook beroemde) auteurs niet anders. 

Ik ben nu eenmaal een verhalenverteller, geen taalpurist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.