Opbouw van een verhaal.

Geen categorie

Opbouw van een verhaal.

Als ik schrijf, dan bouw ik een verhaal eerst op. Ik stel de hoofdpersonen voor, laat zien wat hun motieven zijn, en waarom ze in het verhaal voor komen. Net als het plaatje bij deze tekst: ik bouw een muurtje van planken.

Als je als lezer een beeld hebt, begin ik te trekken aan de planken, sommige raken los, andere haal ik weg. Er ontstaat onbalans. Vaak gaat de spanning in een verhaal dan omhoog. Want, wie veroorzaakt de onbalans? Is het de hoofdpersoon, een slechterik of juist de goedzak? Is het met opzet of gaat het per ongeluk?

Hoe dan ook, die muur moet gefikst. Of dat lukt hangt van het verhaal af, want soms komt het niet goed; bijvoorbeeld bij de cliffhanger aan het eind van een deel in een serie of een boek zonder happy end.
Ik ben een schrijver die het laat gebeuren; mijn personages leiden mij en het verhaal, i.p.v. andersom. De muur die ik bouw, staat voor ik begin niet vast (kleur, hoe groot, hoeveel planken) en ook niet wie de planken weghaalt (of terugplaatst). Ik word dus ook verrast door mijn verhaal… Heerlijk!

Welk boek vond jij het allerbeste, het spannendste of het meest tragisch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.